Evcil hayvan dostlarımız en yakın arkadaşlarımızdır. Evcil hayvan sahipleri, bu sadık dostlarını ailelerinin bir üyesi olarak görür. Elbette onları güvende ve sağlıklı tutmak için elinden gelenin en iyisini yapar. Ancak, bu sevimli dostların ömürleri insanlar kadar uzun olmadığı için, çoğu evcil hayvan sahibi sevgili dostlarının ölümü ile yüzleşmek durumunda kalır. Evcil hayvan kaybı yaşayan hayvan severler, sadık dostlarının kaybı ile baş etmekte zorlanabilir.
Kaynaklar evcil hayvanlarla ilgili bağınızı “Özellikle kedi ve köpeklerin insanlar için duygusal bağlanma öğesi olduğunu ileri sürmektedir. Bu bağlanma ve sevginin tıpkı aile de kurulan bağ gibi güçlü olduğunu destekleyen bir çalışma, 612 yetişkin bireyden telefonla yapılan anket sonucunda bireylerin hayvanlarını aileden biri gibi gördüklerini, onlardan psikolojik ve duygusal anlamda destek aldıklarını ifade etmektedir (1).
Evcil hayvan dostunuzun kaybı ile baş edebilmek için onun için iyi bir mezar yeri hazırlayabilirsiniz. Böylece ebedi mekânında can dostunuzu güvenle defnedebilir, dilediğiniz zaman ziyaret edebilir ve mezarının bakımı ile uğraşarak bir nebze de olsa acınızı hafifletebilirsiniz. Pet Mezarlığı olarak, sunduğumuz defin hizmeti ile bu zor gününüzde yanındayız.
Evcil Hayvan Kaybı ile Nasıl Baş Edebilirsiniz?
Bazı insanlar için evcil hayvan dostları; sırdaşları, hatta kötü gün dostudur. Bu sebeple sadık dostunu kaybeden bir hayvan sever, bir aile üyesini kaybetmiş gibi travmatik bir yas süreci yaşayabilir. Kaynaklarda evcil hayvan kaybı yaşayan bireylerin durumu şu şekilde ifade edilmiştir. “Görülen bu keder tepkiler insan ölümü ile oluşan psikolojik ve fizyolojik yas tepkileri ile aynı şekilde evcil hayvan kaybı yaşayan bireylerde de görülmektedir.”(2) Evcil hayvan kaybı ile baş edebilmeniz için bazı tavsiyelerde bulunacağız.
- Yas Tutmak İçin Kendinize Zaman Verin: Evcil hayvan dostunuz uzun süredir ailenizin adete bir parçası olmuştur. Bu nedenle de yas süreci uzun sürebilir. Bunu kabullenmeniz süreci daha kolay atlatmanızı sağlar. Evcil hayvan dostlarını kaybetmiş insanlarla çalışan Psikolog Frank J. Sileo, “Hiç kimse size ne zaman ilerlemeniz veya üstesinden gelmeniz gerektiğini söyleyemez. Yas süreci zorlanamaz veya aceleye getirilemez.” diye ifade ediyor.
- Üzüntünüzü Gizlemeyin: Kederinizle yüzleşmek bu sürecin önemli bir parçasıdır. İnkâr ettiğiniz zaman yas sürecini geciktirirsiniz. Birileri ile sohbet edin, ağlayın ama üzüntünüzü gizlemeyin.
- Doğru Desteği Alın: Evcil hayvan dostunuzun vefatının ardından onun en iyi şekilde defnedilebilmesi için doğru desteği alın. Onun için iyi bir defin süreci yaşamak, sizi az da olsa rahatlatabilir. Pet Mezarlığı olarak, evcil hayvan kaybı ile baş etme sürecinde yanı başınızdayız. Sadık dostunuzu en iyi şekilde defnetmek için uzman kadromuz ile en doğru hizmete ulaşmanızı sağlıyoruz.
- Bir defin töreni düzenleyin: Evcil hayvan kaybı yaşayanlar için bu süreçle baş etmenin yollarından biri de bir defin töreni ile onları son yolculuğuna uğurlamadır. Pet Mezarlık olarak, geniş ve doğa ile iç içe bir alanda sadık dostlarınıza dilediğiniz gibi bir mezar yeri planlıyoruz.
Evcil hayvan dostunuzun defin işlemleri sırasında tüm işlemleri gerçekleştiriyoruz. Sadık dostunuzu ebedi yolculuğuna uğurlarken, Pet Mezarlığı hizmeti için bizimle iletişime geçebilirsiniz. “Çünkü dostluk sonsuzdur”
Kaynaklar
- Vet Hekim Der Derg 91 (2): 86-97, 2020/ 2.Albert A, Bulcroft K (1988): Pets, families, and the life course. J Marriage Fam, 50, 543-552
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1150071
(2) Vet Hekim Der Derg 91 (2): 86-97, 2020/ 13.Gerwolls MK, Labott SM (1994): Adjustment to the death of a companion animal. Anthrozoös, 7(3), 172-187.