ist

Evcil Hayvan Sahiplenmek İsteyenlere 6 Kritik Öneri

Evcil Hayvan Sahiplenmek İsteyenlere 6 Kritik Öneri

Evcil hayvan sahiplendikten sonra karşılaşacağınız ya da yüz yüze kalmanız ihtimal dahilindeki olay ve durumlardan ne kadar haberdarsınız? Sevimli can dostlarınızın hayatınızda meydana getireceği değişikliklere, yeniliklere ve sürprizlere hazır mısınız? Hayvanlarla güzel dostluklar kurmanın yolu bunları bilmekten ve gereklerini yerine getirmekten geçiyor. Şu 6 konuyla ilgili detayları öğrenmeniz evcil hayvanınızla birlikte devam edeceğiniz hayatınızda size büyük kolaylık ve rahatlık sağlayacak.

Dökülen Tüylere Karşı Nasıl Önlem Alabilirsiniz?

Evcil hayvan bakmanın doğurduğu en sıkıntılı hallerden biri dökülen tüylerdir. Ne kendinizin ne de misafirlerinizin dökülmüş tüy yumaklarıyla uğraşmasını istemeyeceğiniz ortada. Peki çözüm ne? İşte birkaç pratik öneri: Uygun elektrikli süpürge, yapışkanlı rulo, koli bandı, fırça ve plastik eldivenlere dökülen tüyleri toplayabilirsiniz. Market veya mağazalardan satın alabileceğiniz yapışkanlı rulolar özellikle kıyafetler ve mobilyalardaki tüylerde hayli işe yarıyor. Koli bantlarının yapışkan yüzeyi de bu amaçla kullanılabilir. Mobilya köşelerinde biriken ve halılara yerleşen tüyleri temizlemekte elektrikli süpürgeyi tercih etmelisiniz. Son dönemlerde süpürge üreten firmalar kedi ve köpek tüylerini toplamaya elverişli özel başlıklar da piyasaya sürmeye başladı.

Açıkta Kalan Kablolardan Hayvanları Korumak İçin Ne Yapmalısınız?

Açıkta kalan kabloların evcil kedi ve köpekler için hayati bir tehlike oluşturduğunun farkında mısınız? Nasıl diye soruyorsanız lütfen takip eden cümleleri dikkatle okuyunuz. Kedi ve köpekler oyun oynamayı seven biraz yaramaz hayvanlardır. İçgüdüsel çiğneme arzuları sebebiyle açıkta kalan kabloları da ısırırlar, kemirirler ve tırmalarlar. Kablolara o anda elektrik yüklüyse çarpılacaklar ve belki de öleceklerdir. Onlar şans eseri zarar görmeseler bile iletken telleri ortaya çıkan kablolar aynı zamanda çocuklarınız ve sizler adına ciddi bir risktir. Kabloları kapı ve pencere üstlerinden dolaştırarak tehlike ve risk ihtimalini en aza indirebilirsiniz. Görüntü kirliliği sizi rahatsız edecekse kablo geçişlerini PVC borular yardımıyla yapabilirsiniz.

Seyahatler Sırasında Evcil Hayvanınızın Güvenliği ve Sağlığı

Evdeyken belirli kurallar hayata geçebilir ve akla gelen bütün riskler alınacak tedbirlerle elemine edilebilir. Ancak seyahate çıkıldığında her kural ve önlem otomatik olarak sıfırlanmakta ve etkisizleşmektedir. Hem kara, hem hava ve hem de deniz yolculuğunda hayvanınız ve sizi pek çok zorluk beklemektedir. En ideali özel aracınızla ya da pet taksiyle mesafe kat etmenizdir. Şehirler arası otobüslerde evcil hayvan taşıma hizmeti yok denecek kadar az. Ha keza uçaklarda da öyle. Kafes standart boyutu aşarsa veya ağırlık 8 kilogramı geçiyorsa hayvan sağlık açısından elverişli olmayan uçağın kargo bölümüne konuyor. Hızlı trenler iyi bir alternatif. Hayvanınızla beraber vagon bölümünde seyahat etmeniz mümkün. Hemen yan koltuğu yüzde 50 indirimle kullanımınıza tahsis ettirebilirsiniz.

Evin Dekorasyonunda Evcil Hayvanınızı Dikkate Almalısınız

Evcil hayvanlar meraklı çocuklar gibi evin her yanını dolaşırlar ve dağıtırlar. Bazen de eşyalara zarar verebilirler. Kedi ve köpekler koltukları, halıları, yatak başlarını adeta tutkuyla tırmalarlar. Zararı engellemek için bir dizi tedbire işlerlik kazandırmalısınız. Öncelikle biblolarınızı ve fotoğraf çerçevelerini evcil hayvanlarınızın ulaşamayacağı yerlere koyabilirsiniz. Dayanıklı ve kolay temizlenebilen kumaşlardan imal edilmiş mobilyaları tercih edebilirsiniz. Evinizin odalarına evcil hayvanınıza özgü tırmanma merdivenleri, küçük saklanma köşeleri ve koltuklar konuşlandırabilirsiniz.

Evcil Hayvan İçin Aldığınız Eşyalar Çevre Dostu Mu?

Ne yazık ki evcil hayvanlara alınan eşyaların, dekoratif ürünlerin ve oyuncakların geneli plastik ve çevre dostu değil. Bu da hem hayvanların sağlığını olumsuz etkiliyor. Örneğin olumsuz tabloyu bir nebze pozitife çevirmek amacıyla evcil hayvanlarınızı çevre dostu şampuanlarla yıkayabilirsiniz. Kedi kumlarını da yine çevre dostu ürünlerden seçebilirsiniz. Kimi ihtiyaçları doğal maddelerle kendiniz imal edebilirsiniz.

Evcil Hayvanların Aşıları ve Bakımları Kesinlikle İhmal Edilmemeli

Tıpkı insanlar gibi sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürmeleri için evcil hayvanların da bakıma ve iyi bir beslenmeye  ihtiyacı var. Tabi ki bir de aşılarının düzenli olarak yapılması da çok önemli. Aşı dönemi insanlarda çocukluk döneminde büyük ölçüde bitiyor ama hayvanlar için ömür boyu devam ediyor. Evcil hayvanın vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasında mamayla beslemek elzem. Mamalar hayvanın yaşına ve fizyolojik özelliklerine uygun olmalı. Şunun altını çizmeliyiz ki, çiğ et evcil hayvanlarda parazite yol açmaktadır. Bisküvi, çikolata türü şekerli gıdalar da kedi ve köpeklerin dişlerinde tartar oluşumuna sebep oluyor ve gözleri için zararlı. Bir önemli bilgi daha: Kediler mecbur kalınmadıkça yıkanmamalı. Sadece dışarıdan eve gelindiğinde patileri silinebilir. Bilinenin aksine köpeklerin sık sık yıkanması da sakıncalı. Evcil hayvanınızın aşı karnesini veteriner hekiminizle birlikte özenle takip etmelisiniz.

Paylaş :