ist

Evcil Hayvana Nasıl Bakmanız Gerektiğini Biliyor musunuz?

Evcil Hayvana Nasıl Bakmanız Gerektiğini Biliyor musunuz?

Evcil hayvan sahibi olmakpek çok açıdan heyecan vericive keyiflendirici bir durum. Ancak böyle bir karara varmak çok ciddi sorumluluklar yüklemekte. Evinizde ya da bahçenizde hayvan beslemeye niyetlenebilirsiniz fakat onun her türlü sorumluluğunu almaya hazır mısınız?Bir hayvanı sahiplenme arzunuz geçici hevesten mi ibaret yoksa kendinize gerçek bir can dostu mu aramaktasınız? İlk yapmanız gereken iyice düşünmek ve ardından yöneltilen soruları cevaplamak. “Her türlü sorumluluğa hazırım” ve “kendime gerçek bir can dostu arıyorum” diyorsanız sıra geldi mutlaka okumanız, bilmeniz ve uygulamanız gerekenlere.

Evcil Kedi ve Köpeğinizle 10-15 Yıl Birlikte Yaşamayı Göze Alıyor musunuz?

Diyelim ki bir kedi ya da köpek sahiplenmeyi gerçekten içselleştirdiniz. Vicdani olarak altına imzanızı attığınız sözleşmenin birinci maddesinde şu yazmaktadır: Kedi veya köpeğimle ortalama 10-15 yıl birlikte yaşamayı ve onlara özveriyle bakma sorumluluğunu göze alıyorum. Sözleşme maddesinde yazmayan ama çok önemli başka bir detay daha söz konusu.İşiniz çıktığındaveya herhangi bir sebeple uzak bir yere gittiğinizde evcil hayvanınıza ilgi gösterecek aile ferdi ve arkadaşınız var mı? Cevabın evet olması yetmiyor. O kişiler sizin yerinize sorumluluk üstlenebilecekler mi?

Sözleşmenin buraya kadarki bölümünde sorun yoksa ikinci ana detaya geçelim. Evcil hayvana ayıracak bütçeye sahip misiniz? İstek ve sevginin yanı sıra onu beslerken ve bakımını gerçekleştirirken maddi güce de ihtiyaç duyacaksınız. Mamaya, aşıya ve veteriner kontrollerine para harcayacaksınız.

Hangi Hayvan Sizin İçin Daha Uygun?

Sözleşmedeki üçüncü detay ilk ikisi tamamsa devreye giriyor. Kararlısınız, isteklisiniz ve çevrenizde lüzum oluştuğunuzda hayvanınızla ilgilenecek birileri de bulunmakta.

Peki siz hangi hayvanı sahiplenmelisiniz? Kedi, köpek mi; kuşmu;balık mı; kaplumbağa mı, hamster mi, iguana mı?Her kültürün ve coğrafyanın tercihi farklı olabiliyor. Örneğin Avrupa’da çok sayıda kişi Gine domuzu (Ginepig) beslemekte. Bu hayvan faregiller sınıfından ve hamster cinsinden biraz daha büyük. Sahibine alışırsa sürekli peşinde dolaşıyor. Sebze de yiyorlar ama genellikle hazır mama tüketiyorlar. Yurt dışında iguana ve yılan gibi soğuk karakterli hayvan besleyenlerin sayısı da az değil. Bu hayvanlar sizin için marjinalse balık, kuş, kedi ve köpekte karar kılmalısınız.

Bakımı Kolay Olan Evcil Hayvan mı İstiyorsunuz?

İnsanlar daha ziyade evcil hayvan sahiplenirken tercihini kuş ya da balıktan yana kullanıyor. Çünkü her iki türün de bakımı kolay ve zahmetsiz. Kuşların haftada bir kafesi temizleniyor ve iki gün arayla suları tazeleniyor. Tabi ki bunlar fiziki şartlar. Kuşunuzla iletişim kurmayı arzuluyorsanız ona ilginizi ve sevginizi göstermelisiniz. Muhabbet kuşlarına adını veren özellikleri sahiplerine şakımalarıdır. Güçlü bir iletişim için onu yavruyken sahiplenmelisiniz. Fakat bir de sağlıklı olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Çünkü hastaysa sizinle muhabbet edemez.

Balık Beslemek İçin Küçük Bir Akvaryum Yeterli

Evde amatörce balık beslemek, evcil hayvan sahiplenme tercihleri ve bakım süreçleri arasında en kolay olanı. Balıkla birlikte küçük bir akvaryum alıyorsunuz. Balık beslerken bilmeniz gereken tek önemli detay, akvaryumun suyunu tavsiye edilen periyotlarla yenilemenizdir. Yemlerini de kesinlikle aksatmamalısınız. Balıkları ne aç bırakmalısınız ne de yeme boğmalısınız. Bu basit kurallara uyduğunuzda uzunu süre evinizin süsü ve huzur sağlayıcısı olacaklardır.

Kedi ve Köpek Besleyeceksiniz Pek Çok Detaydan Haberiniz Olmalı

Kediler yaşadıkları eve ve evin fertlerine sıkı sıkıya bağlanırlar. Ancak unutmayınız ki kediler özgürlüğü seven hayvanlardır. Ve şunu da bilin ki kediler kendilerini o evin efendisi görürler. Evet tanımadıklarına mesafelidirler, ilgiyi azalttığınızda bir müddet sizden de uzaklaşırlar ama ileri sürüldüğü gibi hiç de nankör değillerdir.

Köpeklerin sahiplerine bağlılıkları kedilere nazaran hayli fazladır. Sürekli sahiplerini takip ederler. Kediler evde yalnız vakit geçirebilirken, köpekler sürekli iletişim halinde olma ihtiyacı duyarlar. Hareketlidirler, sokağa çıkıp koşmak, oynamak isterler. Sözün kısası köpek besleyecekseniz, ona hayatınızda kocaman bir yer

açmak zorunda olduğunuzu bilmelisiniz.

Kedi ve Köpeklerin Zor ve Kolay Yanları

Kediler steril hayvanlardır. Bir kedi sağlık sorunu yoksa tuvaletini kuma yapıp üzerini kapatır.

Yiyecek konusunda seçici ve inatçı olmaları kedilerin olumsuz özelliğidir. Damak tatlarına uygun mamayı ararlar. Bunu da deneme yanılma yöntemiyle belirleyebilirsiniz.

-Dökülerek tişörtlerinize, koltuklara ve halılara yapışmasını istemiyorsanız kedinizin uzun tüylerini periyodik olarak taramalısınız.

Kediler tuvalet konusunda sorunsuzdur fakat sizin de dışkıladıkları ve işedikleri kum kabını temiz tutmanız gerekir. Kap pis kalmışsa gün boyu çişlerini tutarlar ve sağlıkları bozulur.

Kedileri tatile götürmek köpeklerden daha zordur. Arabada mama ve tuvalet problemi oluşur. Tasma taktırmaktan ve alıştıkları ortamı değiştirmekten hoşlanmazlar.

Köpek hareketli ve hırçın bir hayvandır ama kolay eğitilebilir. Hatta idrar eğitimi bile verilebilir.

Köpekler kedilerin aksine yemek seçmezler. Pek çok yemeği tüketebilirler.

Köpeğinizi rahatlıkla tatile götürebilirsiniz. Plaj ve otelin özel bir kuralı yoksa sorun yaşamazsınız. Köpeğiniz iri cüsseliyse yolcu bölümüne alınmıyor, bagaja konuluyor.

Köpekler günde en az iki defa idrar boşaltırlar. O yüzden onları sabah ve akşamları dışarıya çıkartmalısınız. İdrar eğitimleri mümkündür ama zordur. Eğitimde ödül ve ceza yöntemi işe yarar.

Köpeğiniz sizden sürekli ilgi isteyecektir. İlgisiz olduğunuzda bile sizi oyun oynamaya çeker. Amacına ulaşamazsa duygusallaşır. Yeterli zaman ayıramayacağınızı düşünüyorsanız kesinlikle köpek sahiplenmeyin.

Paylaş :