ist

Evcil Hayvanlar Neden Hazır Mamayla Besleniyor?

Evcil Hayvanlar Neden Hazır Mamayla Besleniyor?

Kedi ya da köpek; bir evcil hayvan sahiplendiğinizde ilk tanışacağınız maddelerden birinin hazır mamalar olduğunu öğreneceksiniz. Peki neden? Bu hayvanları mamayla beslemek zorunda mısınız? Evet zorundasınız. Hangi mamayı kullanacağınızı mutlaka veterinerinize danışmalısınız. Neden zorunda olduğunuzun cevabı şöyle: Kedi ve köpeklerin ihtiyaç duyduğu protein, yağ, lif ve mineral miktarı ile bunların ve diğer besinlerin nasıl dengeleneceğini bilmeniz imkansız. Öte yandan “hayvana nelerin dokunabileceği ve zehirlenmeye yol açabilecek besinler” konularına ilişkin detaylar da çok önemli. Hazır mamalar bu kritik bilgi dikkate alınarak üretiliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) evcil kedi ve köpeklerin beslenmesinde en ideali yakalamak amacıyla neredeyse 80 yıldır hazır mama üzerine araştırmalar ve çalışmalar yürütülüyor.

Hazır mama türleri evcil hayvanın sağlık durumuna ve kaç yaşında olduğuna göre çeşitlilik arz ediyor. O yüzden her açıdan en uygun ve iyi mamanın seçilmesi gerekiyor. Ülkemizde daha ziyade şu markalar tercil ediliyor: Acana, Orijen, Bonacibo, Royal Canin, Hill’s ve Pro Plan.

Evcil Hayvanları Beslerken Nelere Dikkat Edilmeli?

-Sizi rahatlatacak bir bilgiyle başlayalım. Evcil hayvanınız kediyse onu gerektiğinde uzun süre evde yalnız bırakabilirsiniz. Çünkü kedilerin öğün araları epey fazladır. Otomatik yemlikler sayesinde kediniz siz yokken aç kalmayacaktır.

-Özenle altını çizmeliyiz ki, evcil hayvanlarda ortaya çıkan karaciğer hastalıkları ve yorgunluğu ile egzama türü rahatsızlıkların birincil sebebi hatalı beslemedir. Kedi ve köpekler daima proteinle yani etle beslenmemeli. Hazır kuru mamalar işte bu yüzden önemli. Hayvanın yaşı, kilosu ve sağlığıyla uyumlu mama düzenlemesi yapılabiliyor.

Köpek ve kemik kelimeleri ayrılmaz ikili gibidir. Gerçekten de kemik köpeğin dişlerinin temizlenmesinde işe yarar. Ancak sindiriminin sıkıntıya yol açması sebebiyle her köpeğe, özellikle de küçük olanlarına kemik verilmemeli. Bağırsakları tıkanabilir, zehirlenme vakıaları oluşabilir. Her köpeğe kemik vermek doğru değildir. Aynı ikazı kedi ve balık ikilisi için de yinelemek zorundayız. Balığın kılçığı sindirim sistemine takılabilir. Kedide öksürük ve salya oluşabilir. Hayvanın ağzı yaralanabilir.

Evcil Hayvanın Cinsi Fark Oluşturur mu?

Evcil hayvanın cinsinin fark oluşturup oluşturmadığı hususundaki görüşler hayli değişken. Hiç fark etmediğini söyleyenler de var, dişi evcil hayvanların erkeklere nazaran daha sakin ve uysal olduğunu ifade edenler de. Yine bir görüşe göre iletişimin güçlü olabilmesi adına; kadınlar erkek, erkekler ise dişi hayvan sahiplenmeli. Şu bilgi net: Erkek hayvanlar sürekli oynamak isterken dişiler durağan ve sıcakkanlıdır.

Evcil Hayvanı Mutlaka Kısırlaştırmak Gerekiyor Mu?

Evcil hayvanınızın çiftleşmesi demek yeni yavrular anlamına geliyor. Böyle bir olay gerçekleştiğinde onları da sahiplenebilecek misiniz? Kedi ve köpeklerin aynı anda çoklu doğum yaptığını göz önünde bulundurduğunuzda cevabın hayır olduğu ortada. Evcil hayvanlara kısırlaştırma işlemi genellikle rutin bir uygulama. Fakat işlemin ne zaman yapılacağı önem kazanıyor. Kısırlaştırmanın hayvanın hormon gelişiminin tamamlanmasından sonra olması gerektiği yönündeki görüş ağırlık kazanıyor. Kedilerdeki süre ortalama bir yıl. Kısırlaştırmayla alakalı diğer kritik konu da hormon gelişimini takiben eve yayılan koku. Erkek kedilerde gelişim 6-7 aylıkken tamamlanabiliyor. Hemen ürkmeyin! Petshoplarda koku giderici spreyler satılmakta. Bir bilgi daha ekleyelim: Kısırlaştırılmayan ve çiftleşmesine izin verilmeyen dişi kedilerde ileriki yaşlarda sağlık problemi belirebiliyor.

Kedi ve Köpek Sahiplenirken Neler Göz Önünde Bulundurulmalı?

Hayvanların da karakter yapıları değişkenlik göstermektedir. Dolayısıyla sahipleneceğiniz yavrunun karakteri hakkında bilgilenmelisiniz. Bunda anne ve babasının özellikleri ip ucu verecektir.

Hayvanın karakteri kadar sağlığı da önemli. Sokaktan hayvan sahiplenirken ilk adresiniz veteriner olmalı. Hayvan detaylı bir kontrolden geçmeli. Yavru kedilerine ve köpeklerine sahip arayan çok sayıda kişi var. Bunun için internet siteleri bile kuruldu. Petshoplardan parayla satın almak yerine doğrudan yavru hayvanını bağışlamak isteyenlerle temasa geçmek daha etik duruyor. Böylelikle hayvanın sokak şartlarına bırakılması önlenmiş oluyor.

Evcil Hayvanlar Hangi Sıklıkla Aşılanıyor?

Hayvanın birincil aşıları altı haftalık iken başlıyor ve üçüncü ayında sona eriyor. Ardından aşı periyodu yılda bire düşüyor. Tabi ki parazit aşıları istisna. Buna kontroller sırasında veteriner karar veriyor.

Evcil Hayvanın Tüyleri Zararlı Mıdır?

 Kedi ve köpeğiniz varsa tüy gerçeğine alışmalı ve buna önlem almalısınız. Tüyün dökülmesi olayın ev temizliğiyle ilgili bölümü; asıl önemli yan tüylerin arasında oluşan parazitler. İki ayda bir parazit aşışı yapılmalı. Tüylerde üreyecek parazitler insan sağlığı açısından da risk oluşturmakta. Aşılar aksatılmazsa hayvandaki tüylerin insana zararı söz konusu değil. Aşıların düzenli olarak tatbik edilmesi kene ve pire türü haşerelerin tüylere yerleşmesini engelleyecektir. Sokağa çıkartılan hayvana iki ayda bir pire, ayda bir defa da kene için aşı uygulanmalı.

Hayvanın İçindeki Parazitlerden Nasıl Korunabilirsiniz?

Hayvana yapılacak iç parazitlerle ilgili aşılar sizin ve evdeki diğer bireyleri koruyacaktır. Korunmada hayvanın dışkısına çıplak elle dokunmamak da hayati derecede ehemmiyetli bir konudur.

Paylaş :